Nuoret, rauha ja turvallisuus: osallistuminen

Ensimmäistä Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman teemaa (osallistuminen) käsiteltiin maaliskuussa 2020. YK:n päätöslauselma 2250 vaatii, että valtioiden on lisättävä nuorten osallisuutta päätöksenteossa kaikilla tasoilla sekä konfliktien ehkäisyssä. Tässä kyselyssä voit jättää kommenttisi osallistumista koskeviin alatavoitteisiin ja sekä kommentoida koko luonnosta. Voit vastata vain niihin kysymyksiin, joihin haluat, tai sitten kaikkiin! Kyselyn kohteena olevan luonnoksen löydät kokonaisuudessaan täältä: https://drive.google.com/file/d/1kQCazbcl5ho820nFGtAAT6S9MOUjkjbJ/view?usp=sharing

Kaikille avoin 2250-verkoston kokous käsitteli teemaa digitaalisesti 13.3. ja aiheeseen liittyvä avoin workshop pidettiin digitaalisesti 26.3. Sen lisäksi osallistumistapana on tämä kaikille avoin kyselylomake. Näiden kaikkien osallistumistapojen tuotoksia hyödynnetään kansallista 2250-toimintaohjelmaa laadittaessa. Verkoston/järjestöjen kommenttikierroksen jälkeen korjattua luonnosta käsitellään myöhemmin keväällä kokoon kutsuttavassa työryhmässä, johon kootaan valtionhallinnon, tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Lopputuloksena on työkalupakki, jolla Suomi jalkauttaa Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman kaikille hallinnon ja päätöksenteon tasoille. Voit lukea lisää prosessista ja tavoista olla mukana täältä: https://www.2250finland.fi/tervetuloa-mukaan-kirjoittamaan-kansallista-2250-toimintaohjelmaa/

Voit vastata kyselyyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Du kan svara på engelska, svenska eller finska. You can answer in English, Swedish or Finnish. If you need any help with translations etc, please contact!

Jos sinulle heräsi tästä kysymyksiä, voit olla yhteydessä Suomen 2250-verkoston koordinaattoriin Janika Takataloon (janika.takatalo@alli.fi) tai ulkoministeriön projektiavustaja Laura Kaltiaiseen (laura.kaltiainen@formin.fi).
Nuoret, rauha ja turvallisuus

1.

Alatavoite 1: Nuorten merkityksellisiin osallistumismahdollisuuksiin päätöksenteossa
liittyvät haasteet ja esteet on tunnistettu

Toimet:
● Suomi vahvistaa käytännön työn ja tutkimuksen yhteyttä
nuorten merkityksellisen osallistumisen vaikutuksista kestävän
rauhan ylläpitämiseen
● Suomi lisää nuorten tietoisuutta nuorten osallistumismahdollisuuksista
ja vahvistaa nuorten kapasiteettia osallistua yhteiskunnalliseen
päätöksentekoon
● Suomi kiinnittää toimissaan erityistä huomiota nuorten naisten ja tyttöjen osallistumismahdollisuuksiin

2. Mitä haasteita nuorten osallisuudessa on Suomessa ja kansainvälisesti?

100000 merkkiä jäljellä

3. Miten nuorten osallistumisen haasteita ja ongelmia voidaan tunnistaa?

100000 merkkiä jäljellä

4. Miten nämä haasteet ja ongelmat tulisi huomioida päätöksenteossa?

100000 merkkiä jäljellä

5. Kuinka lisätä nuorten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksista ja kasvattaa kapasiteettia osallistua?

100000 merkkiä jäljellä

6. Kenen vastuulla näiden ongelmien ratkaisu on ja mitä resursseja tarvitaan?

100000 merkkiä jäljellä

7. Saavutetaanko luonnoksessa mainituilla toimilla kyseessä oleva alatavoite? Puuttuuko tarvittavia toimia/onko niitä liikaa?

100000 merkkiä jäljellä